Broschen

Förra veckan hälsade jag på en gammal kompis som bor någon timmas bilfärd härifrån. Det var trevligt att sitta ner en stund, fika och prata gamla minnen. Tiden rann iväg och när jag väl bestämt mig för att nu måste jag köra hem hade det redan börjat skymma. Det var länge sedan jag var i dessa trakter och bilfärden gick långsamt längs småvägarna. När jag nu närmade mig en loppis-butik, som jag besökte senast för ca fyra år sedan, och såg att den var öppen, kunde jag inte låta bli att stanna till.

När jag öppnar dörren ringer en klocka samtidigt som jag ser loppis-ägaren resa sig upp från den fåtölj som han sitter i. Han hälsar mig artigt välkommen och säger att jag får rota runt i butiken som jag vill och se om jag hittar något av intresse.

Egentligen hade jag ju inte tänkt handla något utan tyckte bara det var kul att titta in. Men jag hittade tillslut iallafall ett litet skrin med lock och målade rosor på. Skrinet kostade bara 30 kronor så det bestämde jag mig för.

När jag nu står vid glasdisken för att betala ser jag att det finns jättefina gamla smycken i glasdisken. Mina ögon faller direkt på en vacker brosch.

— Så vacker broschen är, säger jag till Loppisägaren.

— Ja, det är en mycket vacker brosch, och den har en märklig historia bakom sig som jag känner till, säger han, samtidigt som han plockar fram broschen och lägger den på disken. Om du tittar noga på den så ser du att stenen i mitten saknas.

Loppisägaren fortsätter sedan att berätta:

”I somras kom en kund in för att skänka lite saker efter sin hustru som nyligen hade gått bort. Han lämnade in lite kläder, prydnadsföremål, böcker och andra grejer, bland annat denna brosch. Broschen hade hustrun köpt på en loppis i Gamla Stan. Hon fick där veta att den broschen förde med sig lycka och rikedom, så hon kunde inte motstå den, trots att hon fick betala en rejäl slant för den. Redan efter första veckan vinner hon pengar på BingoLotto! Det blev fler vinster från olika lotterier och hon fick så småningom ett stort arv efter en okänd släkting. En dag upptäcker min fru att stenen i mitten av broschen hade ramlat bort, och det var då det vände! Det började med att katten blev överkörd av en bil och det fortsatte med fåglar som flög in i fönsterrutor och dog. Gummans bror fick cancer och andra hemskheter hände. Och nu är min fru död!”

— Du får en tia för broschen, sa jag väldigt snabbt!

— Taget, sa Loppisgubben!

Broschen la jag i det lilla skrinet och jag kände mig väldigt nöjd när jag fortsatte hemåt. Hemma fick skrinet och broschen en plats på hyllan i arbetsrummet.

Nu när jag sitter här och skriver så kommer jag att tänka på att aldrig har det väl hänt att det ringt så många olika säljare från Miljonlotteriet, BingoLotto, Postkodlotteriet, Sverigelotten och så vidare, de närmaste dagarna, som då. Men jag tackar alltid Nej på ett vänligt men bestämt sätt och avslutar samtalet så fort som möjligt. Broschen hade jag glömt bort!

Så kom Lördagen: Jag har uträttat lite ärenden i stan och är precis hemkommen, sätter mig ner en stund i köket. Jag tänker att det är lustigt att nu när man är äldre så orkar man typ bara en sak per dag! I samma stund pinglar det till på datorn som står hopfälld på köksbordet. Konstigt, tänker jag, det brukar aldrig låta om den. Jag öppnar locket och det enda jag kan se är reklam från ATG.

Jag minns att jag har ett gammalt konto på ATG så jag loggar in och ser att jag faktiskt har 148 kronor kvar på kontot. Jag tittar på klockan och ser att den är 16:15. Jag vet att man kan spela fram till 16:20 så jag spelar snabbt en HarryBoy för slantarna, bara för att bli av med pengarna från kontot. Att jag spelat på hästar glömde jag sedan bort resten av dagen.

På natten när Pelle-Hund och jag krupit ner i sängen och precis ska somna, kommer jag i håg ATG. Jag kollar på telefonen, och jag tror att jag ska dö!

76 616:- har jag vunnit på 7 rätt! Då minns jag broschen! Går ner i arbetsrummet, öppnar skrinet och kysser broschen.

Dagen därpå köper jag en TrissLott och vinner 30:- som jag köper en ny lott för som jag i sin tur vinner 1 000:- på.

Ett par dagar går och en kväll när jag precis håller på att somna känner jag som en tryck över bröstet och jag får hjärtklappning. Jag tänker att jag nog måste boka en tid på Vårdcentralen.

I morse när jag skulle gå morgonpromenaden med hunden vill Pelle inte riktigt gå ut. Han lägger sig ner och flåsar. Jag blir naturligtvis orolig, men ut måste han ju iallafall, så jag bär ut honom på tomten där han får göra sina behov. Jag ser en död fågel som ligger på gräsmattan. Jag bär in Pelle igen och lägger mig sedan en stund på soffan och känner mig både lite rädd och orolig. Tycker det känns lite tungt att andas. Kommer att tänka på broschen, så jag plockar fram den och ser att ytterligare en sten har ramlat bort från den.

Snabbt klär jag på mig ytterkläderna, tar porslinsskrinet med broschen i, i handen, hämtar en spade, går ut i skogen bakom huset. Det har varit plusgrader hela veckan och jag vet en plats där vildsvinen har bökat upp ordentligt. Där går det lätt att gräva ganska djupt. Jag lägger ordentligt med jord och grenar över skrinet och broschen!

När jag sedan går hem igen känns det så skönt, orken har återkommit och jag tar några djupa andetag. Det känns nästan som vår ute. Hunden springer mot mig när jag öppnar ytterdörren och han vill leka och visar samtidigt tydligt att han vill gå en långpromenad.

Var porslinsskrinet med broschen är nergrävd vet endast jag, och jag berättar det inte för någon!

6 svar till ”Broschen”

 1. Lars Erik Karlsson profilbild
  Lars Erik Karlsson

  Du överaskar med dina historier. Var rädd om dig😀

  Gillad av 1 person

  1. Tack Lars Erik och det samma till dig ❣️

   Gilla

 2. Hej
  Dags att planera en nytt möte i Stockholm. Vad sägs?

  Gillad av 1 person

  1. Absolut! Skulle vara roligt. Kul att fylla kalendern med trevliga aktiviteter och möten 😀 Vi hörs vidare om det 🤗

   Gilla

 3. Alltid lika roligt och spännande att läsa det du skriver. Fast Annika jag tycker att du ska hålla dig till din väl beprövade och lyckosamma metod, att koka lotterna!!!
  Stor ♥️ Kram från Kim

  Gillad av 1 person

  1. 🤣 Alldeles glömt bort!
   Det är ju 60 år sedan 😅
   Guuud, vad jag vann 🤩

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: