Det perfekta ägget

Det första jag gör varje morgon när jag vaknat är att fixa en cappuccino till mig, med en gnutta socker i. Jag njuter verkligen av drycken och det får mig att vakna till ordentligt. Nästa morgonrutin är att sedan ta en minst 30-minuters, snabb promenad med hunden Pelle. Det kan ibland ta emot lite, beroende på vad det är för väder ute. Men det är ett måste! Först därefter äter jag frukost, som då blir som en liten belöning, för att jag varit ute med hunden.

Sedan jag blev pensionär har jag oftast tid att sitta ner och äta min frukost i lugn och ro samtidigt som jag bläddrar i en tidning, kikar runt lite på telefonen eller bara småpratar med Pelle. Frukosten består ofta av en hård macka med ost och lite grönt på den. Jag väljer ut något av mina ekologiska teer. Min favorit är Rooibos te (https://sv.wikipedia.org/wiki/Rooibos) som jag dricker ur en gammal fin, tunn tekopp av engelskt porslin. Ibland blir det lite youghurt också men alltid ett kokt ägg. Ägget äter jag ur en fin, gammal Höganäs-äggkopp och saltar med mitt egengjorda örtsalt (https://www.expressen.se/alltommat/artiklar/sa-gor-du-eget-ortsalt-steg-for-steg-recept-och-guide/).

Jag älskar ägg i alla former och jag har läst på nätet att man kan äta så många ägg per dag som man vill (https://www.ica.se/artikel/sa-manga-agg-kan-du-ata-om-dagen/). Problemet är att jag får inte riktigt till det kokta ägget så där perfekt som jag skulle vilja ha det. Oftast blir det alldeles för hårdkokt eftersom jag gör en massa andra saker samtidigt som ägget kokar, och igår fick jag äta ett grönt ägg.

I morse bestämde jag mig för att fixa det perfekta ägget. Jag googlade runt på nätet och hittade bilder på kokta ägg och med antal minuter det skulle koka för att det skulle bli som enligt bilden (https://www.mytaste.se/recept/koka-det-perfekta-%C3%A4gget-905599889). Jag bestämde mig för att 4 minuters koktid skulle bli perfekt.

Tog fram en kastrull och valde ut det finaste ägget som jag hade i kylen och fyllde på med vatten, satte ett lock på kastrullen och ställde allt på spisen. När vattnet kokade upp klockade jag tiden. Alarmet stod på 4 minuter. För säkerhets skull hade jag också koll på telefonens klocka och även på väggklockan. Jag stod kvar vid spisen för att inte missa ägget och när 4 minuter har gått tar jag kastrullen från spisen och spolar kallt vatten i kastrullen. Medan det kalla vattnet rinner faller blicken lite på diskbänken – och där ligger ett ägg, och jag ser att i min kastrull finns endast vatten…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: