Ärlighet varar längst??

Om drygt en vecka kommer min syster Ing-Marie på besök till mig. Vi har inte setts sedan långt före pandemin så jag ser verkligen framemot det. Bland annat ska vi ut i skogen och plocka lingon. På mina hundpromenader kikar jag runt i skogarna här efter bra lingonställen. Tyvärr så hittar jag bara fläckvisa ställen med lingon.

På en av hundpromenaderna idag såg jag en kvinna bredvid stigen sittande på huk.

— Plockar du bär?

— Ja, jag plockar blåbär.

— Ja för lingon finns det ju inte så mycket av, sa jag.

— Jo, ojo, säger hon och pekar ut mot en plats lite längre in i skogen. Min man är där borta och plockar blåbär och han säger att där finns det huuur mycket lingon som helst, men de behöver en vecka till på sig för att mogna riktigt.

— Jaha, säger jag samtidigt som jag memorerar platsen, och vandrar vidare med hunden.

Det hon sa till mig får mig att tänka på en händelse för länge sedan som jag har svårt att glömma och som ofta poppar upp i huvudet:

Min man och jag var på fiskesemester i Norrland. Vi stannade till vid småtjärnar och sjöar som vi hittade och provfiskade i. Till slut hittade vi en fin liten sjö i skogen där det nappade i ett. Vi drog upp både öring och röding, och inte var de små heller. Min man hittade naturligtvis bästa fiskeplatsen, en bit ut i sjön, där han stod med sina vadarstövlar på.

Så småningom var det dags att göra upp eld och äta lite. Gabriel gick in i skogen och plockade torra kvistar och grenar som vi kunde elda med. Då dyker det plötsligt upp två män som börjar prata med mig.

— Finns det någon fisk i den här sjön?

— Ja, oja, det finns huuur mycket som helst! Min man har fiskat där säger jag och pekar ut platsen. Han har dragit upp både öring och röding.

Efter en kort stund kommer Gabriel tillbaka. Männen frågar honom:

— Har du fått någon fisk?

— Nej, nej, här finns ingen fisk! Inte ett enda napp har vi fått, svarar Gabriel!

Männen tittar på mig. Jag tittar ner i marken. Männen tar sina spön och går bort till Gabriels fiskeplats, trär på sig vadarstövlar, vadar ut och börjar fiska!

Lämna en kommentar