Mobilen i bilen

IMG_0002

Blir lite arg när jag fortfarande ser bilkörande personer som håller mobilen mot örat. Jag kan se hur de glömmer att blinka när de byter fil, kör in i rondellen i vänsterfil fast de ska svänga ut höger och tvärtom, glömmer att hålla avstånd till bilen framför och är på väg att köra in i bilen när den bromsar, osv.

Jag kan hålla med om att det är svårt att låta bli att pilla på mobilen när man kör, t ex när det poppar upp ett meddelande. Men den  nya lagen som trädde i kraft den 1 februari 2018 säger att den som sitter bakom ratten förbjuds att sms:a, rattsurfa eller prata i telefon utan handsfree.

Innan förbudet kom så hade jag för vana att när jag satte mig i bilen ringde jag de samtal jag inte hunnit under dagen. Slog liksom två flugor i en smäll! Förflyttade mig samtidigt som jag ringde och bokade möte med en kund, avbeställde prenumerationen på tidningen, kollade hur det var med barnbarnen, checkade av med min chef att jag uppfattat nästa dags uppdrag rätt, osv.

Vissa människor är otroligt duktiga bilförare och kan göra en massa saker samtidigt som de kör bil.  En före detta arbetskollega till mig var en sådan person. På den tiden bodde vi nära varandra så jag brukade åka till jobbet med honom när min bil t ex var på service.

Jag minns speciellt en resa:

Vi hade precis kört ut på motorvägen söder ut mot Upplands Väsby då min chaufför fäller ner solskyddet, fast det var molnigt ute. Snart såg jag att han hade en spegel på insidan av solskyddet, som han betraktade sig i. Rotar sedan i sin väska bredvid och fiskar upp rakapparaten. Samtidigt ringer mobilen!

Nu går det undan i trafiken, alla ska komma i tid till jobbet! Jag tar tag i handtaget i dörren, ovanför fönstret och håller stenhårt i det. Den enda som verkar lugn är min kollega. Samtidigt som han pratar i mobilen, rakar sig och tittar i spegeln, frågar han mig:

–   Varför håller du i dig?

Jag visste inte riktigt vad jag skulle svara på frågan!

Vi kom fram helskinnade och jag undrar nu om dessa otroligt skickliga bilförare också berörs av den nya lagen men, jag antar det!

Jag har i alla fall äntligen bestämt mig för att fortsättningsvis stänga av mobilen när jag ska köra bil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: