Lingondricka

För drygt en vecka sedan var jag med min kompis Eva på IKEA. Det var några småsaker vi skulle handla där och samtidigt tänkte vi passa på att äta lunch på IKEAs restaurang. Ofta blir det fler saker i varukorgen än vad som var planerat. T.ex. när vi passerade köksutrustning och glasburkar:

— Men Eva, titta vilka söta små glasflaskor. Tre st á 1,5 dl-flaskor för 29:-! De måste jag köpa! Men vad ska jag egentligen ha flaskorna till?

— Du skulle ju kunna ha snaps i flaskorna och när du dukar får varje gäst en egen liten snapsflaska.

Vilken strålande idé!

— Och jag skulle ju kunna krydda snapsen själv!

Nu blev jag riktigt entusiastisk trots att jag egentligen inte dricker starksprit. Men tänk, jag kanske får något besök i påsk och då skulle det ju vara jättetrevligt att kunna bjuda på en egenkryddad snaps.

Dagen därpå begav jag mig till systembolaget. Vad jag skulle köpa för någon sprit hade jag ingen aning om, men Eva hade sagt att det måste vara ”rent brännvin”. På systembolaget fick jag god hjälp av personalen. Jag hade svårt för att bestämma mig men till slut valde jag Brännvin Special.

När jag kom hem funderade jag på vad jag skulle krydda brännvinet med. Jag surfade runt på nätet men kom till slut på att jag hade inga örter eller kryddor hemma som var lämpliga till snaps. Jo, det hade jag ju! Lingon! Frysen är ju full med lingon från i höstas! Så jag surfade vidare på ”Lingonsnaps” och hittade detta enkla recept: https://www.tasteline.com/recept/lingonsnaps/
Och lingonen skulle bara stå en vecka i spriten! Perfekt!

Tog fram en glasburk, också från IKEA, hällde i lingon och sedan på med spriten. Burken har nu hela tiden stått framme på diskbänken och varje dag har jag vänt lite på den och tittat på innehållet och känt mig riktigt stolt. Framför mig har jag sett de små flaskorna med textade etiketter ”Lingondricka” innehållande den egentillverkade snapsen.

Igår var det då äntligen dax. En vecka hade gått. Jag tar försäkerhets skull fram receptet och kollar så jag gjort rätt. Läser i receptet att när man silat bort lingonen ska man också söta snapsen med en en sked honung. ”Jäklar, jag har ingen honung hemma! Jag får göra det här i morgon istället.”

I morse tog jag bilen in till Knivsta för att köpa honung. Väl hemkommen igen förbereder jag mig för sista momentet i snapstillverkningen. Ställer honungen på diskbänken, plockar fram småflaskorna och plockar fram silen – också den från IKEA!

Öppnar sedan burken och andas in den utsökta doften från spriten och lingonen, ahhhhh! Tar silen, håller den över diskhon och häller i burkens innehåll i silen.

Och här står jag nu med en IKEA-sil full med lingon!

Ett svar till ”Lingondricka”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: